Gratis verzending vanaf 50 euro binnen Nederland

Welke stoffen zijn geschikt voor babykleding?

Welke materialen zijn geschikt voor mijn baby?

Wanneer je kleding gaat kopen voor je baby is het goed om je even te verdiepen in de soorten stoffen en materialen die er zijn. Niet alle kleding is namelijk gemaakt van geschikte materialen. Zo kan je kleintje van bepaalde stoffen een geirriteerde huid krijgen, uitslag krijgen en zelfs eczeem ontwikkelen. Ook zijn er stoffen die minder goed ademen waardoor je kindje het snel warm kan krijgen en zich niet op zijn gemak zal voelen. Prikkende stoffen zijn ook een no go, je wilt dat je baby zich lekker voelt in de kleding die hij of zij draagt en er geen hinder van ondervindt. Een blije baby is een blije ouder!

 

Naast de stof waar babykleding van is gemaakt is het ook belangrijk om te kijken naar accessoires die aan de kleding zitten. Denk hierbij aan versiersels, kralen, pallietten, glitters etc. Deze kunnen loskomen en stikgevaar of irritatie veroorzaken.

 

In dit artikel benoem ik de top 5 materialen die veilig en geschikt zijn voor jouw baby.

 

Katoen

Als we het over katoen hebben dan is dit de meest geschikte stof voor babykleding. Vooral als het 100% katoen betreft. Dit ademt optimaal en voelt koel aan in de zomer en warm in de winter. Met andere woorden, het reguleert de temperatuur van je baby optimaal. Vlekken verwijder je ook het makkelijkste uit katoen. Nog een voordeel!

Het nadeel is dat puur katoen geen rek heeft en dus niet meegeeft wanneer je kindje beweegt. Let daarom op een goede pasvorm, te kleine kleertjes kunnen gaan knellen.

Er zijn meerdere stoffen die bestaan uit een mengsel van katoen met een ander materiaal. De meeste samenstellingen zijn veilig, zolang het grootste gedeelte maar bestaat uit katoen. En daarmee bedoel ik niet minder dan 90% katoen.

 

Tricot

Het ideale aan katoen tricot (ook wel jersey genoemd) is dat dit een mengsel is van meestal 92% katoen en 8% elastan. Voor het grootste deel dus katoen. Het kleine beetje elastan dat er in zit is ideaal omdat het daardoor rek krijgt en dus meegeeft met de bewegingen van jouw baby.  Dit is dan ook de meeste gebruikte stof voor baby en kinderkleding. Zelf werk ik voornamelijk met deze samenstelling. 

Een ander voordeel is dat deze stof vaak lang mooi in vorm blijft zitten en ook mooi blijft na vaak wassen wanneer je je aan de wasvoorschriften houdt. 

Er zijn ook andere tricotstoffen, met een hoger polyester gehalte. Die zijn minder geschikt en raad ik ook niet aan.

 

Hydrofiel/mousseline

Hydrofiel, ook wel mousseline genoemd, is een 100% katoenen stof. Het wordt voor kleding gebruikt maar ook voor beddengoed en nog meer voor hydrofiele luiers en swaddles. Het voordeel van kleding van deze stof is dat het super luchtig is en heerlijk voor in de zomer. Hydrofiele luiers nemen veel vocht op en zijn ideaal om mee af te drogen. Maar ook fijn als spuugdoek, schaduwdoek, speelkleedje, dekentje of aankleed doek.

 

Badstof

Deze stof heb je in verschillende samenstellingen. De meest ideale is voor het grootste deel katoen en een klein beetje elastan (bv 92% katoen en 8% elastan). Het fijne aan badstof is dat het lekker dik is en zacht aanvoelt. Het wordt voor kleding gebruikt maar ook voor badhanddoeken en afdroog capes. Het neemt namelijk veel water op.

Let wel op de wasvoorschriften want badstof heeft de neiging om snel vaal te worden. Minder goede kwaliteit kan ook stug worden door het wassen.

 

Merinowol

Wol is een uitermate geschikt materiaal voor baby's en kinderen. Helaas kunnen niet alle kindjes tegen deze stof. Sommige kinderen kunnen namelijk een allergische reactie krijgen. Dit is een kwestie van uitproberen.

Gewone wol kan erg prikken. Kies daarom altijd merinowol. Dit is een uitermate zachte wol die de temperatuur van je baby super goed reguleert!

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.